Skip to main content

Informele Bijeenkomst 2024

Zondagmiddag 11 augustus aan boord van de Texelstroom was een bijzondere middag;

In de haven was er een informele bijeenkomst met (deels nieuw) bestuur en de vrijwilligers. Naast het uitwisselen van vele nieuwtjes was toch het afscheid van Aad, Mart en Walther het centrale thema. Zij blijven allen op één of andere manier betrokken echter voor hun jarenlange inzet waren er presentjes.
Dank voor het zorgvuldig organiseren en presenteren Peternel en Hilde!

bijeenkomst_2024.jpeg

Verder was er nog een kleine vooruitblik namens het (deels) nieuwe bestuur;

-) het seizoen wordt ‘uitgevaren’ onder de bestaande afspraken en taakverdelingen
-) woensdag klusochtend en koffie tevens
-) groot onderhoud najaar (dok/dek) in voorbereiding, kosten en mogelijkheden..
-) A1 zeekeuring, in voorbereiding, kosten en mogelijkheden..
-) samenwerking met de ‘Enkhuizer Zeevaartschool’ voor expertise en bemanning
-) We willen weer aanwezig zijn op de Historische Schepenbeurs in Den Helder
-) Gaan we naar Sail Amsterdam 2025 van 20 - 25 augustus?

Daarnaast zal aankomende tijd de onderhoudslijst bijgewerkt worden.

Voor noodzakelijke fondsen zijn onze nieuwe vrijwilligers Jan en Jeroen al actief. Jan hebben jullie aan boord ontmoet. Zijn expertise komt vanuit fondsenwerving met ‘school at sea’ en het bijbehorende schip de ‘ Regina Maris’.
Jeroen kennen jullie (nog) niet maar hij neemt de verdere fondsen werving voor zijn rekening en zal het bestuur daarmee versterken.
Jeroen heeft een sterk netwerk en tijd.

Ik kijk uit naar een leuk najaars zeilseizoen. Én jullie inzet,

Friso

Terug: vrijwilligers

  • Raadplegingen: 27

Vaartochten voorjaar 2024

13 maart vertrok de Texelstroom naar Den Helder voor een dokbeurt. Al het rondhout (mast, giek en kluiverboom) was al van het schip afgehaald. Deze zijn naar hoeve Fak Fak gebracht voor onderhoud en inspectie. Met inzet van de vrijwilligers werd gelijktijdig in het dok en in de schuur gewerkt aan het noodzakelijke onderhoud. Én met de steun van Damen, Rene Boon, Marcel Bakker, familie van Leeuwen en Register Holland Class werd het onmogelijke weer mogelijk. De Texelstroom was op tijd klaar voor de eerst seizoensvaart op 27 april!

Lees meer …Vaartochten voorjaar 2024

  • Raadplegingen: 175

Verslag van de vrijwilligerstocht 2024

Zondag 16 juni was het zover. Rond de middag vertrok de Texelstroom uit Oudeschild voor een meerdaagse tocht met de vrijwilligers. Doel van de tocht was het trainen van de bemanning op gebied van; reisvoorbereiding, zeilvoering, manoeuvres en dekwerk. Én veel plezier.

De weersvoorspellingen gaven een sterke zuidwestenwind die gedurende de dagen zou krimpen naar noord. Dat gaf de mogelijkheid voor een ‘driehoekje’ Harlingen – Terschelling.

deel1.jpeg

Met schipper, zes bemanningsleden en één hond stoof de Texelstroom, door de Texelstroom, de Doove Balg in. Met een zuidwest vijf tot zes was de zeilvoering beperkt tot een ‘Friese Zak’ voor het groot en fok. Met de vloedstroom mee tikten we de negen knopen aan. Alles bezeild en voor Kornwerderzand konden gijp manoeuvres geoefend worden om de geul naar Harlingen in te zeilen. Met een afnemende wind meerden wij na zes uur varen voldaan af in de buitenhaven.

deel2.jpeg

Voor de maandag stond Terschelling op het programma. Om negen uur los van de kade en zeilen zetten buiten de havenhoofden. Onder een zuid zuidwesten wind van vier tot vijf beaufort vlogen wij halve wind langs de Pollendam. Met een gereefd groot en fok was de Texelstroom in haar element. Verschillende manoeuvres kunnen oefenen. Ook met de marifoon en hoe te communiceren met de Brandaris. Na een prachtig laatste rak door de Slenk voldaan afgemeerd in West.

deel3.jpeg

Het vertrek vanaf Terschelling op woensdag werd na een hoop rekenen bepaalt om half twaalf. In de ochtend. Afhankelijk van de windrichting, en hoeveelheid, werd gekozen voor richting Inschot om te ankeren voor de laatste nacht. Met een flauwe noord noordwest werd het een prachtige bezeilde tocht met ruim voldoende tijd om de kluiver tuigage netjes te maken en divers touwwerk aan dek te doen. Precies rond hoogwater langs de Oude Vlie waarna wij bij de SO 24 voor anker gingen.

deel4.jpeg

Na een rustige nacht was het anker op om negen uur woensdagmorgen. Met een matige noord noordoost een prachtig bezeild rak door het Scheurrak richting Texel. Om twee uur terug aan de kade in Oudeschild.

Een prachtige tocht met de vrijwilligers!

Terug: vrijwilligers

  • Raadplegingen: 55